Om du ska bygga ett hus på okänd mark ska du anlita någon som kan geoteknik. Skulle marken vara instabil kan du stabilisera den med hjälp av pålning.
Det finns förmodligen ingen som medvetet bygger sitt hus på mark med lösa jordlager. Trots det finns det flera platser i vårt land där husen plötsligt gett sig iväg utan egentlig förvarning. Hur kan det bli så? Den som en gång byggde har förmodligen inte varit klar över vad som dolt sig under markytan.
Det är naturligt att vilja bo på en naturskön tomt. Att exempelvis bygga ett hus i närheten av en slänt till ett vattendrag kan vara lockande. Häftiga skyfall med mycket regn kan dock göra slänten vattensjuk. Och då kan huset glida ner i vattendraget.
Undersökning av mark och pålning
Elin och Christer har länge sökt efter en tomt där de kan bygga familjens första hus. Deras hus ska helst ligga vid ett vattendrag. De har hittat en sådan tomt som de köper utan att riktigt tänka efter. “Här kan ni inte bygga något hus", säger Christers svärfar vid ett besök. “Under gräsytan finns bara lera”, fortsätter han. “Som det regnar nuförtiden kan marken börja röra sig och göra att huset får sättningar”.
Vi bedrog oss på tomtens skönhet, tänker Christer. Men han har inga som helst planer på att överge platsen. Han vet att det finns möjligheter att stabilisera marken genom att påla den på ett eller annat sätt. Han letar på nätet efter ett företag under rubriken “Pålning för en stabil husgrund”. Han får direkt flera svar. En firma utför geotekniska undersökningar och en annan kan stabilisera mark med lösa jordlager.
Pålning för fast husgrund
Den geologiska undersökningen visar att något måste göras åt marken innan Elin och Christer kan börja bygga. De får förslaget att kontakta ett företag som är specialister på pålning. En representant från firman förklarar de olika metoder som finns.
Ett sätt är att borra flera hål i tomten och därefter fylla dem med torr kalk och en cementblandning. När grundvattnet tränger in i hålen kommer blandningen att härdas. Pålning utan pålar! “Men kommer inte era tunga maskiner att förstöra tomten?” frågar Elin. “Nej, det behöver du inte vara rädd för eftersom vi har maskiner som går på gummilarver” får hon till svar.
Andra inlägg
- Asfaltering i Stockholm för kvalitativa och hållbara resultat
- Allt du behöver veta om badrumsrenovering i Stockholm
- Brandtätning av rörgenomföring – förhindrar spridning av eld och brandgas
- Byggnadsställningar vid renoveringar och nybyggen
- Markiser – bästa valet för solskydd och komfort
- Konstruktionsritningar – en förutsättning för ett lyckat byggprojekt
- Solceller för lantbruk – utnyttja tak och mark
- Arkitekter skapar en hållbar stadsmiljö i Göteborg
- Granitskiva i köket är ett funktionellt och stilrent val
- Hantverket bakom rivning i Stockholm